11.8.10

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων στα Κύθηρα


Στα Κύθηρα μεταφέρεται η Έκθεση για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, μετά από πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας, σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Ιωνικό Κέντρο Σπουδών και την Ομάδα Μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 11 Αυγούστου στον Ποταμό Κυθήρων.
Στις 19 Αυγούστου η έκθεση θα μεταφερθεί στην Χώρα, όπου θα παραμείνει μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα και στους μαθητές των σχολείων του νησιού να την επισκεφθούν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Μετά από δεκαετίες μελετών, γνωρίζουμε πλέον με σιγουριά ότι η υπολογιστής των Αντικύθηρων κατασκευάστηκε στο δεύτερο μισό του δεύτερου αιώνα π.χ. και είναι σχεδιασμένος να παρακολουθεί τους κύκλους του Ηλιακού Συστήματος δηλαδή τις φάσεις και τις θέσεις του Ήλιου και της Σελήνης όπως και τις ηλιακές και σεληνιακές εκλείψεις. «Χάρη σε αυτήν την έρευνα γνωρίζουμε τώρα με βεβαιότητα ότι ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων αποτελεί μια μηχανική μικρογραφία του Αρχαίου Σύμπαντος», δήλωσε ο Ιωάννης Μπιτσάκης, μέλος της Ομάδας Μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, και του Προγράμματος Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Διδακτικής των Επιστημών και της Τεχνολογίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Χώρος και ώρες λειτουργίας της έκθεσης:
Πνευματικό Κέντρο Ποταμού (11 - 16 Αυγούστου)
Αίθουσα Κυθηραϊκού Συνδέσμου, Χώρα (19 Αυγούστου - 19 Σεπτεμβρίου)
Δευτέρα - Παρασκευή 10.00 - 14.00 & 18.00 - 20.30Σάββατο και Κυριακή 10.00 - 15.00

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων θεωρείται ο αρχαιότερος υπολογιστής ηλικίας μεγαλύτερης των 2.000 ετών. Ο μηχανισμός μελετάται συστηματικά ενώ πρόσφατη ανακατασκευή του αποκαλύπτει την εκπληκτική ακρίβεια των μετρήσεων που έκαναν με αυτόν οι αρχαίοι Έλληνες.

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων χρονολογείται μεταξύ του 150 π.Χ. και του 100 π.Χ. και ανακαλύφθηκε σε αρχαίο ναυάγιο ανοιχτά του νησιού Αντικύθηρα (ανάμεσα στα Κύθηρα και την Κρήτη). Πρόκειται για την αρχαιότερη σωζόμενη διάταξη με γρανάζια (30 ή 32) και είναι φτιαγμένος από μπρούντζο σε ένα ξύλινο πλαίσιο. Χρησιμοποιήθηκε για τον καθορισμό των θέσεων της Σελήνης και των πέντε γνωστών την εποχή εκείνη πλανητών, μέσα στον χρόνο.

Από την ανακάλυψη του, οι μελετητές προσπάθησαν να ανακαλύψουν τα μυστικά που κρύβει η αρχαία συσκευή χρησιμοποιώντας ακτίνες Χ, προκειμένου να «κοιτάξουν» στα ενδότερα του μηχανισμού του οποίου η κατασκευή αποδίδεται στον Ίππαρχο. Βέβαια, η θεωρία και η επιστημονική έρευνα που οδήγησε στην κατασκευή του, αποδίδεται στον Αρχιμήδη, έναν από τους μεγαλύτερους αρχαίους Έλληνες μαθηματικούς και όχι μόνο.

Πρόσφατα, επιστήμονες, αφού μελέτησαν τον μηχανισμό των Αντικυθήρων, κατάφεραν να ανακατασκευάσουν τον αρχαίο μηχανισμό, χρησιμοποιώντας τα ίδια υλικά. Για πρώτη φορά, μετά από περισσότερα από 2.000 χρόνια, παρουσιάζονται όλα τα κύρια χαρακτηριστικά και οι λειτουργίες του αρχαίου μηχανισμού των Αντικυθήρων.

pcw.gr, tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: